TIDLIGERE FOREDRAG I KUNSTFORENINGEN

NYE TENDENSER I DANSK MALERI

(Foredrag i Ringkøbing Rådhushal tirsdag den 22. marts 2011)

Tiden ændrer sig hele tiden. Det gør kunsten også.

Således kunne kunstkritiker og – skribent Tom Jørgensen, København berette ved et foredrag tirsdag den 22. marts 2011 i Rådhushallen arrangeret af Kunstforeningen for Ringkøbing og Omegn om at de unge, nye kunstnere gør sig bemærket inden for malerkunsten. I foredraget ”Nye tendenser i dansk maleri” fik tilhørerne at vide, at stilarten har skiftet, eksperimenter prøves af og der er en fornyet interesse for abstraktionen.

I et diasshow kommenterede og tolkede Tom Jørgensen unge danske talenter lige fra Tal R og Kathrine Ærtebjerg til de mere ukendte kunstnere om en klar fabulerende og figurative stil. Et fælles tema går igen hos de unge kunstnere. De skildrer det onde mod det gode. Forstadskvartererne med deres parcelhuse og indkøbscentre afspejler sig som det truende og kedelige op imod en tænkning om det blomstrende organiske liv.

En anden ting, der har ændret sig i nutidens malerkunst er anerkendelsen af de kvindelige kunstnere. Tom Jørgensen fortalte om danske kunstnerinder, som nu uddanner sig kunstnerisk på lige fod med de mandlige kolleger. Først i 1888 fik kvinder adgang til kunstakademiet i København, endda på trods af modstand fra Dansk Kvindesamfund!

Referent Gunver Hald, Ringk. Kunstforening.